A laktózintolerancia étrendi kezelése
A laktózintolerancia (más néven tejcukor-érzékenység) egy specifikus, laktóztartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. Az intolerancia – a táplálékallergiával ellentétben – nem jár immunreakcióval, de mindig reprodukálható (előidézhető).
A laktóz olyan cukor, ami két kisebb cukormolekulából – glükózból és galaktózból – áll. Ha ez a két cukormolekula nem tud kettéválni, akkor nem tud felszívódni a bélből. A nagy cukormolekulákat a bélnyálkahártya által termelt laktáz enzim bontja ketté. Ha valakinél ez az enzim hiányzik, vagy csökkent mértékben termelődik – az esetek nagy részében az elégtelen minőségű bélnyálkahártya miatt –, zavart szenved a cukormolekula feldolgozása, és emiatt a szervezet egyáltalán nem, vagy csak hiányosan képes lebontani a tejtermékek fogyasztásával bevitt tejcukrot, melynek nyomán a laktóz a véráramba kerülés helyett az emésztőrendszerben marad. A betegséggel járó problémák és kellemetlen tünetek nagy része ebből a folyamatból ered.
A laktázszint a születés után a legmagasabb, ezután az életkor előrehaladtával – folyamatos laktózbevitel ellenére is – csökken. A betegség általában 20-40 éves kor között jelentkezik, de idősebb korban olyanoknál is megjelenhet, akik korábban gond nélkül meg tudták emészteni a tejet és a tejtermékeket, vagy éppen egyre kisebb mennyiség elfogyasztása esetén is jelentkezhetnek már a panaszok.A magyar lakosság 20-30% érzékeny a tejcukorra.
Mik a laktózintolerancia tünetei?
- köldök körüli görcsös fájdalom
- puffadás, fokozott gázképződés
- hasmenés
- hányinger, hányás
- bőrtünetek, ekcéma, gyulladt pattanások,
- rossz közérzet, gyengeség, levertség, rossz alvás.
Laktózérzékenységben a panaszok laktóztartalmú étel vagy ital elfogyasztása után már 30 perccel, de legkésőbb 3 órán belül jelentkeznek. Az este elfogyasztott tejcukor másnap reggel még okozhat panaszokat.
A tünetek súlyosságát befolyásolja az egyéni tolerancia. Veleszületett laktáz enzimhiány esetén már kis mennyiségű laktóz fogyasztása is súlyos tüneteket produkálhat, de a legtöbb tejcukorérzékeny bizonyos mennyiségű tejet, tejterméket probléma nélkül is el tud fogyasztani.
A tejcukor-érzékenység kezelése
Orvos által igazolt laktózintolerancia esetén fontos megállapítani az egyéni tolerancia mértékét, vagyis mennyi tej, tejtermék fogyasztható el probléma nélkül. A legfontosabb megoldás a tejcukor fogyasztásának kontrollálása, azaz az étrend alapja a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek és nyersanyagok elkerülése és helyettesítése különféle alternatívákkal.
A laktózmentes tejben és tejtermékekben egyébként a laktózt hozzáadott laktáz enzimmel bontják alkotórészeire. Ezáltal szervezetünkbe már lebontott formában (glükóz és galaktóz egységekre bontva) kerül be, ezért érezzük ezeket a termékeket édesebbnek. Laktózmentesnek az a termék nevezhető, amelynek a laktóztartalma kevesebb mint 0,1 g/100 g, ezt a csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni.
Az alacsony tejcukortartalmú savanyított termékek fogyasztása kisebb mértékben megengedett, ha tolerálja a beteg. Mivel a savanyított termékekben a mikroorganizmusok a tejcukrot használják fel a szaporodásukhoz, így azok kb. 20-40 %-kal kevesebbet tartalmaznak. A boltok polcain találhatnak laktózmentes joghurtot is. A túró, a félkemény és kemény sajtok (pl. Trappista, Parmezán, Edami) laktóztartalma szintén csökken az elkészítésük során, tehát kisebb-nagyobb mértékben fogyaszthatóak. Minél tovább érlelnek egy sajtot, jellemzőan annál alacsonyabb a laktóztartalma. Tejcukrot tartalmazhat a tejpor, a savópor és a savó is.
Sok laktóz lehet a készételekben, pl. levesporok, salátaöntetek, a tésztaipari termékek közül a tejes kifliben, vajas kifliben, császárzsemlében, kalácsokban, túrós táskában, briósban. A zsiradékokban is előfordulhat a tejcukor, pl. vaj, margarinok, vajkrémek, szendvicskrémek. Tejcukormentes a Liga és a Delma light margarin.
A laktózmentes étrend mellett lehetőség van a laktáz enzim szájon át történő pótlására is. Legismertebb formája a laktáz tabletta, de kapszula, cseppek és por formájában is elérhető a készítmény. Laktózintoleranciában alkalmazható, 2000 FCC (Food Chemicals Codex szerinti laktáz enzim egység) tartalmú rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 2 dl tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő .

A megfelelő – laktózmentes – termékek étrendbe állításával, illetve esetenkénti laktáztabletta fogyasztásával, valamint a bélnyálkahártya regenerálásával a tejcukor-érzékenység hosszú távon tünetmentessé tehető.
A gyakori hasmenés miatt javasolt a bélflórát helyreállítani, illetve az esetlegesen átmenetileg kialakult vitamin-, ásványianyag-hiányt megszüntetni.