Étrendi tanácsok bélműtét után
Műtétek következtében jelentős mennyiségű lehet a folyadék, ásványi anyag illetve fehérje veszteség, ezért ezek pótlása fontos szempont a bélműtét utáni táplálkozás kialakulásánál. A felsorolt veszteségek mellett az esetleges megváltozott emésztési ritmust, anatómiai helyzetet is figyelembe kell venni.
A diéta főbb szempontjai:
• A műtét után 4-6 hétig nagyobb figyelmet kell fordítani a diétára, utána a műtét jellegétől és a beteg egyéni állapotától függően fokozatosan áttérhet a korábban megszokott ételek fogyasztására, az egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevételével.
• Fokozott figyelmet kell fordítani a teljes értékű fehérjét tartalmazó ételek fogyasztására, elsősorban az állati eredetű fehérjékre.
• Kerülni kell a zsíros, nehéz ételeket.
• Az emésztőrendszer kímélése miatt napi többszöri étkezés (3-6) ajánlott, egyszerre kisebb mennyiségű adagokat fogyasztva.
• Viszonylagos rostszegénység legyen jellemző az étrendre. Kerülni kell a puffasztó ételek fogyasztását.
• Erős fűszerek használatának mellőzése.
• Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, megfelelően előkészített, elkészített zöldségeket, gyümölcsöket kell előnyben részesíteni.
• Napi 1,5-2 liter folyadék fogyasztása.
• Kerülni kell a dohányzást, rágógumizást, cukorka szopogatását, ugyanis ezen tevékenységek közben lenyelt levegő növeli a bélgáz mennyiségét, ezáltal kellemetlen puffadást okoz.
• Az aktivitás (helyzetváltoztatás, járás) – amennyire a beteg állapota lehetővé teszi – fokozza a bélmozgást és a szelek ürülését.
A fogyasztható élelmiszercsoportok részletes ismertetése:
Húsok, húskészítmények: Fontos, hogy zsírszegényebb húsokat válasszunk a főzéshez, például lezsírozott sertés hús, csirkehús bőr nélkül, borjú- marha, bárány, galamb-, nyúlhús, hal, könnyebben emészthető formában elkészítve: vagdalt szelet, felfújt, gombóc, egyben sütve, szeletnek zöldségekkel párolva, rakva töltve. A húsok elkészíthetők főzve, párolva, gőzben, cserépedényben, mikrohullámú készülékben, grillsütőben stb. Kerülni kell a bő zsírban, olajban készült változatokat (pl. rántott hús). Húskészítmények közül ajánlott a gépsonka, baromfi párizsi, virsli, Zala felvágott, csirkejava, Pannónia felvágott, krinolin, szafaládé, sonkás felvágottak, esetleg a májkrém fogyasztása. Kerülni kell a füstölt készítményeket, a töpörtyű, szalonna, kolbász, disznósajt fogyasztását, illetve a zsírosabb felvágottakat: olasz, soproni, Pick szalámi, fokhagymás felvágott stb.
Tej és tejtermékek: Állati eredetű fehérje bevitel biztosításához alapvető a fogyasztásuk, azonban figyelembe kell venni az egyéni tűrőképességet. A zsírszegényebb termékeket célszerűbb választani, pl.: 1,5%-os tej (ha nem okoz panaszt), kefir, joghurt (kivéve az apró magvakat tartalmazók), 12%-os tejföl, túró, sovány sajtok: köményes, tolnai sovány sajt, óvári, sport, orda sajt, medve light sajt (csökkentett zsír és sótartalmú ömlesztett sajt).
Nem javasoltak a tejszínes ételek, vaj, 20%-os tejföl, zsírosabb sajtok fogyasztása: pl.: tejszínes krémsajt, penészes sajtok ( pl: Camembert)
Tojás: felhasználható önálló ételként és ételkészítésnél segédanyagként (pl. levestészta, vagdalt szelet). Kerülni kell a bő zsírban, olajban sült változatait (rántotta).
Zsiradékok: Az ételkészítéshez sertészsír helyett a napraforgó olaj, kukorica olaj, olíva olaj, szója olaj javasolt. Kerülendő a vaj fogyasztása, helyette 35-40%-os zsírtartalmú margarin ajánlott. Nem javasolt a bő zsiradékban (zsírban, olajban) sütött ételek fogyasztása (rántott hús, rántott gomba, fánk, lángos, szalmaburgonya stb).
Gabonaipari és sütőipari termékek: Fogyasztható a liszt, búzadara, rizs, kukoricadara és a belőlük készített kenyerek, péksütemények: kifli, zsemle, kétszersült, háztartási keksz, fehér kenyér, burgonyás kenyér, kukoricás kenyér, rozskenyér, barna kenyerek. Könnyebb emészthetőség végett a szikkadt, pirított kenyérféleségek, péksütemények javasoltak a kezdeti időszakban. Beilleszthetők még a diétába a különböző levegővel lazított tészták, túróval, gyümölccsel, zöldségfélével ízesítve. A kifőtt tésztákat túróval, sajttal, sovány húsokból készített ízesítőkkel, valamint zöldségfélékkel lehet elkészíteni.
Gyümölcsök közül az aprómagvasok (málna, eper, ribizli, áfonya) turmixolva, szűrve fogyaszthatók. Az alma, birsalma, barack, körte meghámozva, lereszelve, illetve a meggy, cseresznye, szilva, ananász kompótnak, levesnek, mártásnak elkészítve, narancs, mandarin, görögdinnye, sárgadinnye natúr gyümölcslé formájában javasolt. A szőlő és a banán nem fogyasztható. A gyümölcskészítmények közül a lekvár, befőtt, szörp (vízzel higítva), ivólevek fogyaszthatók.
Az olajos magvak (tökmag, napraforgómag, mák, dió) fogyasztása a kezdeti időszakban nem javasolt.
Zöldség- és főzelékfélék: Ennél az élelmiszercsoportnál figyelembe kell venni a beteg egyéni toleranciáját. Szabadon fogyasztható a burgonya (kivéve a bő zsiradékban sütött változat), sárgarépa, petrezselyem, paszternák, sóska, paraj, zeller, padlizsán, patiszon, cukkíni, spárgatök, sütőtök, csicsóka, főzve, párolva, töltve, rakva, csőben sütve. A zöldborsó, zöldbab, kelkáposzta, karalábé, karfiol fogyasztása a kezdeti időszakban pürézve, turmixolva javasolt. Eleinte az étrendből ki kell iktatni a bab, lencse fogyasztását. Későbbiekben is alkalmazható a puffasztó ételek fedő nélküli főzése, mert így az illóolajok a főzés során elpárolognak, illetve az erősen puffasztó zöldségfélék első főzőlevét le kell önteni. A paradicsom, paprika meghámozva kevésbé okoz emésztési panaszokat.
Fűszerek: alkalmazható a petrezselyem zöld, zellerlevél, kakukkfű, kapor, zsálya, tárkony, kömény (nagyon jó szélhajtó), babérlevél, rozmaring, szegfűszeg, fahéj, vanília, édes-nemes fűszerpaprika stb. Nem javasolt a csípős, erős fűszerek, ízesítők használata, például bors, chili, csípős paprika, torma, csípős piros arany stb.
Italok közül az alkohol fogyasztása kerülendő! Javasolt az ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz, szénsavmentes üdítő italok, teák, saját készítésű limonádé fogyasztása.