Étrendi tanácsok epeműtét után
Az étrend alapelvei:
- Gyakori kis étkezések
- Zsírszegénység
- Durvarost szegény
- Fűszerszegény
- Bő folyadékfogyasztás
Az epebetegségeket elsősorban emésztőrendszeri panaszok jellemzik, mint például puffadás, teltségérzés, állandó nyomásérzékenység, tompa fájdalom, rossz közérzet. Bár műtét után ezek a panaszok fokozatosan megszűnnek, a diétát – rendszerint már csak mérsékelten szigorúan – továbbra is tartani kell!
A diéta egy zsírszegény, durvarost-szegény, kímélő fűszerezésű könnyű-vegyes étrend. A zsiradék mennyiségén belül fele arányban célszerű növényi olajat felhasználni. A napi ételmennyiséget 5-6 alkalomra elosztva fogyassza el, lehetőleg azonos időpontban.
A műtét után a diétát kb. egy hónapig szükséges tartani. Egy hónap eltelte után fokozatosan lehet visszatérni a normál étrendre. Előfordulhat azonban, hogy bizonyos ételféleségek a továbbiakban is panaszt okoznak, ilyenkor azokat esetleg végleg tanácsos kihagyni az étrendből.
TILOS ÉTELEK:
Kacsa, és libazsír, tepertő, füstölt szalonna, pecsenyezsír, tejszín, zsíros és túlérett sajt, füstölt hús, hizlalt szárnyasok húsa
Szárazbab, lencse
Friss kelt tészták: lángos, fánk
Hájas és vajas tészták
Gesztenyepüré, mák,
olajos magvak (mogyoró, mandula, napraforgó, tökmag, mák, dió),
Bő zsírban sültek: hasábburgonya, rántott ételek
Zsíros, tejfölös mártások
Csípős paprika, fekete bors, mustár, torma, ecet
Tömény alkohol, sör, szénsavas üdítők, erősre főzött feketekávé
FOGYASZTHATÓ ÉTELEK:
Reggeli:
Kenyérfélék: zsemle, kifli, kenyér, másnapos kalács, kétszersült, Abonett,
Tejtermékek: tej 1,5 %-os zsírtartalmú, egyéni érzékenységtől függően
kefir, joghurt, gyümölcsjoghurt
sovány túró, sovány sajtok (Trappista Light, Túra, Köményes, Óvári) kockasajt, sajtkrém
Húskészítmények: sovány és kímélő fűszerezésű felvágottak: párizsi, Zala, sonka, baromfifelvágottak továbbá virsli, krinolin, szafaládé, májkrém
Fogyasztható még: light margarin, lekvár, méz.
Ebéd:
Levesek: zöldségleves, rántott leves, daragaluska leves, gyümölcsleves, burgonya leves, becsinált leves, ragu leves, csontleves és húsleves lezsírozva
Levesbetétek: gyúrt tészta, májgaluska, grízgaluska, húsgombóc, zsemlekocka, rizs
Húsételek: sovány, lezsírozott sertés-, marha-, csirkehús, hal, pulyka, borjú, sertés- és csirkemáj
Elkészítésük :párolva, főzve, teflon edényben, alufóliában, grillezve, sütőben sütve, roston sütve, húsgombóc ill. húspuding, egybesült vagdalt
Tojás: lágy tojás, omlett, laza rántotta
Főzelékfélék: tök, sárgarépa, paraj, burgonya, spárga, padlizsán, patisszon, zeller, zöldbab és zöldborsó turmixolva: karfiol, brokkoli, kelkáposzta az egyéni tűrőképesség figyelembevételével, pürésítve fogyasztható
Burgonya ételek: főtt burgonya, burgonyapüré, héjában sült burgonya, petrezselymes burgonya, rakott burgonya
Elkészítési eljárások közül alkalmazható:
sűrítés: száraz rántással (zsiradék nélkül pirított liszt)
diétás rántással (a tűzről levett pirított lisztet kevés zsiradékkal kell elkeverni)
habarás: tejjel vagy kefirrel
Köretként adható: párolt rizs, párolt zöldségek, pirított dara
Mártások: zeller-, petrezselyem-, cékla-, zöldség- és gyümölcsmártás
Saláták: fejes saláta és cékla saláta (citrommal savanyítva)
Gyümölcsök: alma és barack hámozva, narancs, mandarin, citrom
Tészták, édességek: piskóta, darafelfújt, rizsfelfújt, kiflifelfújt, túrófelfújt, tejberizs, tejbendara, madártej, puding
Fűszerek: édesnemes paprika, zeller, petrezselyemzöld, vegeta, delikát, kapor, rozmaring, tárkony, gomba, koriander, kakukkfű, borókabogyó, borsikafü, citromfű, majoránna, köménymag, szegfűszeg, vanília, babérlevél, fahéj, szerecsendió, almaecet
Üdítők: citromlé, narancslé, szűrt alma, szőlő, szörpök (vízzel hígítva), szénsavmentes ásványvíz.
Ajánlottak a gyógyvizek (Mira, Hunyadi) és gyógyteák
Napi 2 l folyadék elfogyasztása javasolt!qQ