Purinszegény diéta
MAGAS SZÉRUM
HÚGYSAVSZINT és KÖSZVÉNY DIÉTÁJA
AZ ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁS ALAPELVEI
A megfelelő
étrend célja köszvényben elsősorban a vér húgysavszintjének csökkentése a
purinfelvétel korlátozásával,
valamint a belső purintermelődés mérséklése.
A napi purinfogyasztás ne haladja meg a 300 mg-ot a szokásos napi 600 - 1.000 mg helyett. Az étrend összeállításakor fontos figyelembe venni, hogy melyik stádiumban van éppen a betegség. Ezek alapján az étrend legfőbb jellemzői:
1. Tünetmentes
emelkedett húgysavszint állapota:
étrend:
purinszegény 300mg/nap alatti purintartalommal,
zsírszegény,
elhízás
esetén energiaszegény,
alkohol
elhagyása vagy szigorú korlátozása,
folyadékfogyasztás
2 - 2,5 l/nap.
2. Heveny
köszvényes roham (a vérben a húgysavszint nem mindig magas)
étrend:
szigorú purinszegény 100 mg/nap purintartalommal,
zsírszegény,
elhízás
esetén energiaszegény,
alkohol
elhagyása
folyadékfogyasztás
2,5 - 3 l/nap.
3. Krónikus
köszvény (tartósan magas húgysavszint, gyakran vesekövességgel járva)
étrend:
erősen purinszegény 200 mg/nap alatti purintartalommal,
zsírszegény,
elhízás
esetén energiaszegény,
alkohol
elhagyása
folyadékfogyasztás
2,5- 3 l/nap
vizelet
"lúgosító" összetétel.

Az
előzőekből látszik, hogy az étrendi ajánlások sokkal inkább túlmutatnak azon,
hogy mennyi purint tartalmaz az
étrend. Alapvető az is, hogy az energiatartalom igazodjék az élettani
szükségletekhez (kor, nem,
ideális testtömeg, fizikai aktivitás). Elhízás esetén az étrend mérsékelten
energiaszegény (kiegyensúlyozottan
naponta 500- 600 kcal-val tartalmaz kevesebbet, mint amennyi normál testsúly esetén
szükséges lenne), amely mellett a köszvényre rendkívül jótékony hatású lassú,
fokozatos fogyás
érhető el. Fontos azonban tudni, hogy köszvényben a fogyókúra nem lehet túl szigorú (egyébként
sem), nem járhat éhezéssel, mert az a húgysavszint emelkedéséhez, így a
köszvényes rohamok
provokálásához vezethet. Csakúgy, mint a másik véglet, egy kiadós, bőséges
étkezés, amelytől a
köszvényes betegnek legfőképpen óvakodnia kell, különösen alkoholtartalmú
itallal együtt.
Az étrendben
a zsiradékból származó energia ne haladja meg a 30%- ot. Ez egy 1500 kcal
tartalmú étrendben
kevesebb mint 50 g- ot jelent, egy 2000 kcal energiatartalmú étrendben pedig
legfeljebb 66 g-ot
naponta. Ezen belül a telített és többszörösen telítetlen zsírsavakból származó
energia ne haladja meg a 68 %o
t, az egyszeresen telítetlen zsírsavakból eredő pedig a 12- 14%-ot.
AZ ÉLELMISZEREK PURINTARTALMA
Az állati és
növényi eredetű élelmiszerekben a purin mennyisége a purint tartalmazó szövet
helyének funkciójával
függ össze. Pl. egy állati izomszövetben a magas purintartalom energiában
gazdag foszfátokkal
van összefüggésben. A belsőségekben a nagy purintartalom a sejtmagok
sokaságának köszönhető.
A szárnyasok vagy halak bőre, a sertés bőrös szalonnája sejtmagokban, így
purinokban is gazdag.
Más a helyzet az ún. növényi "tároló" szövetekkel, amelyekben a
sejtek kis száma miatt alacsony a
purintartalom. A legtöbb növényi táplálék (gabona, zöldség, gyümölcs) nagyon
kevés, szinte
elhanyagolható mennyiségben tartalmaz purint, de van egy-két kivétel mégpedig a száraz hüvelyesek, szója és
néhány olajos mag
amelyekben a húsfélékhez hasonló mennyiségű purin található. A kakaópor, így természetesen
a csokoládé sem fogyasztható magas purintartalmánál fogva.
A tej, kefir,
joghurt szinte sejtmentes,
így minimálisan tartalmaz csak purint. A tejtermékekkel sem más a helyzet, a
feldolgozás során nem
történik lényegi változás a purintartalomban. Tejtermékekből hasonlóan az egészségmegőrző
étrend ajánlásához, napi 0,5 l-nyi tej, kefir, joghurt és legalább kétnaponta
sovány sajt vagy
tehéntúró fogyasztása javasolt. A zsírosabb tejtermékek (tejszín, vaj, 20%o s
tejföl) kerülendőek.
A tojás előnyös lenne, mivel kevés purint tartalmaz, azonban tekintettel arra,
hogy a köszvénnyel
gyakran jár együtt érrendszeri megbetegedés, így koleszterintartalma miatt
fogyasztását heti 2-4 db-ra
ajánlott korlátozni.
A tengeri állatok purintartalma rendkívül eltérő lehet.
Különbséget kell tenni a
nagyon magas purintartalmú hering, szardínia, makréla, garnéla, kagyló stb. és
a kevesebbet tartalmazó
ponty, tőkehal, fogas között.
A kávé és a tea is tartalmaz purint, és nem is
elhanyagolható mértékben.
Ezért naponta legfeljebb 1 gyenge kávé vagy 1 gyenge teafőzet fogyasztható el.
Rendkívül
fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami legalább 2,5 l legyen naponta.
Előnyös a kissé alkalikus hatású ásványvizek fogyasztása magas húgysavszint esetén, mint
pl. Parádi, Balfi, amelyekből a naponta 2-3 dl fogyasztása javasolható.
Minden
táplálék 100 g-jára vannak vonatkoztatva az értékek. Ezt fontos szem előtt
tartani, mivel jó néhány alkalommal
egy-egy táplálékból többet fogyasztunk, mint 100 g, így ha pl. egy kisebb purintartalmú
táplálékból 2-300 g- ot elfogyasztunk, akkor az abban lévő purinmennyiség
elérheti a 100 g húsfélének
megfelelőt.
Az étrend
összeállítása során a "jelentéktelen" és a "közepes"
kategóriából ajánlott válogatni, esetleg (hogyha nem
a legszigorúbb korlátozás vonatkozik a purinbevitelre) heti egyszer - egyszer
beiktatva a "magas
" kategóriából a megszokottnál kisebb mennyiségben valamely táplálékot. Az
"igen magas" kategóriába
tartozók azok, melyeket kerülni kell.
TÁROLÁS ÉS
ÉTELKÉSZÍTÉS HATÁSA A PURINTARTALOMRA
Az
élelmiszerek purintartalma a tárolás, illetve az ételkészítés alatt változhat.
A purinveszteség tárolás alatt függ a
hőmérséklettől, de hűtőszekrényben való tárolás alatt is kb. 20%ka l csökken a purintartalom.
Egyes táplálékokban, pl. nyers máj, lép, hőkezelés során olyan változások
zajlanak le, melyeknek
következtében a purintartalom nem befolyásolja lényegesen a húgysavanyagcserét.
Füstölés
alatt azonban a vízveszteség miatt relatíve növekszik a purintartalom (füstölt
húsok, halak, sonka).
Sütéskor szintén vízveszteség van, így relatíve növekedne a purintartalom,
azonban bizonyos purinveszteség
is van, így nincs lényeges változás. Főzéskor a vízben különböző mértékben
oldódó purinok egy
része kioldódhat az élelmiszerből, a főzővízbe kerül és ott ki is mutatható.
KONYHATECHNIKAI JAVASLATOK A KÖSZVÉNY ÉTRENDJÉHEZ
1. Ajánlatos a zsírszegény ételkészítés módszereit, eszközeit alkalmazni nemcsak a húsfélék készítése kapcsán (grillezés, grillzacskóban sütés, alufóliában sütés, teflonedény, cseréptál használata stb.), amely egyaránt szolgálja az energia és a zsírszegénységet is.
2. Érdemes
inkább olyan ételeket készíteni, amikor a főzővíz elöntésével csökkenthető a purintartalom.
Pl. sűrített főzelék helyett vízben főtt, pl. lengyeles zöldköret, vagy
hüvelyesféléből lehet
különféle változatosan fűszerezett pástétomokat vagy salátafélét készíteni
ecetes olajos
fűszeres páclével vagy paradicsomosan, esetleg tésztával kombinálva a
hagyományos ételek
helyett,
amikor benne marad a főzővízben a kioldódott purin.
3. A magas purintartalmú nyersanyagok purintartalma csökkenthető előfőzéssel. Pl. húsfélét is ajánlatos előfőzni további elkészítés előtt, illetve főve különféle mártásokkal tálalni.
4. Következésképpen nem ajánlott olyan ételeket fogyasztani, amelyeket a húsfélékből kifőtt ízanyagok tesznek ízletessé, mint pl. erőleves, húsleves, kocsonya.
5. Előnyösek az étrendben az előfőzött nyersanyagokból készült rakott, töltött zöldségfélék, csőben sült zöldségek.
6. Energiaszegénység esetén ízlés szerint cukor helyett mesterséges édesítőszer használandó.
7. Az intenzív, erős, csípős fűszerek alkalmazása kerülendő, helyettük a különféle friss zöld fűszernövények, illetve a kevésbé intenzív, gyengébb fűszernövények széles skálájának használata ajánlott.
8. Hús pótlására a szójakészítmények közül leginkább a tofu (szójatúró) ajánlható, mert a tofunak kevesebb a purintartalma. A többi fajta szójakészítmény, csakúgy mint a szárazhüvelyesek csak alapos előfőzés után fogyasztható.
ÉTRENDI JAVASLAT KÖSZVÉNY ESETÉRE LEGFELJEBB 300 mg PURINTARTALOMMAL
1. nap
Reggeli:
tej, bazsalikomos-petrezselymes túrókrém, fél barna kenyér
Tízórai:
gyümölcs
Ebéd:
lebbencsleves, tükörtojás teflonban, kefires tök főzelék, félbarna kenyér,
gyümölcs
Uzsonna:
margarin, zsemle, reszelt sárgarépa
Vacsora:
gombás köleskása, ásványvíz
Reggeli:
narancslé, sajtos melegszendvics (sovány sajttal), retek,
Tízórai:
gyümölcs
Ebéd:
paradicsomleves, rakott kelkáposzta, gyümölcs
Uzsonna:
tejes gyümölcsturmix (esetleg cukor nélkül), Hamlet szelet
Vacsora:
fokhagymás lencsepástétom, zsemle, fejes salátalevél, ásványvíz
3. nap
Reggeli: tejben
főtt zabpehely fahéjas szórással
Tízórai:
gyümölcs
Ebéd:
sajtos diós spagetti, almás sárgarépás céklasaláta
Uzsonna:
kefir, korpás kifli
Vacsora:
besameles zöldségtál, gyümölcs, ásványvíz
Receptek
Besameles
zöldségtál
burgonya 50
dkg
sárgarépa 30
dkg
kelkáposzta
30 dkg
póréhagyma
12 dkg
paradicsom
25 dkg
olaj 2
evőkanál
liszt 3
púpozott evőkanál
tej, 1,5%
zsírtartalmú 6 dl
köményes
sajt 10 dkg
só
Elk.: A burgonyát
alaposan megmossuk, megfőzzük, meghámozzuk és szeletekre vágjuk. A kelkáposztát
megmossuk,
leveleire szedjük és előfőzzük. A megtisztított sárgarépát félig puhára főzzük
és
felszeleteljük.
A póréhagymát és paradicsomot szintén felszeleteljük. A kelkáposztalevelekkel
kibélelünk
egy kiolajozott tűzálló tálat vagy tepsit. Következő rétegként eloszlatjuk
rajta a
póréhagymát,
ráfektetjük a karikákra szeletelt burgonyát és sárgarépát, enyhén megsózzuk.
Tetejét
befedjük a
fölszeletelt paradicsommal. A tejmártáshoz a lisztet átpirítjuk a margarinon és
tűzről
lehúzva
felöntjük a forró tejjel. Simára keverjük és a tűzre visszatéve besűrítjük. A
mártást a
zöldségekre
öntjük. Végül a tetejére reszelt sajtot szórunk és középmeleg sütőben
megsütjük.
Fokhagymás lencsepástétom
lencse 12
dkg
Delma
margarin 6 dkg
vöröshagyma
1 fej
fokhagyma 2
gerezd
petrezselyem
zöldje
borsikafű,
babérlevél
só
Elk.: A készítés
előtti napon a vízben áztatott lencsét enyhén sózott, babérlevéllel ízesített
vízben puhára
főzzük. Ha
megfőtt, leszűrjük, szétnyomkodjuk, sózzuk és összedolgozzuk a margarinnal, a
finomra
vágott
hagymával, péppé zúzott fokhagymával, apróra vágott friss petrezselyem
zöldjével és a
borsikafűvel.
köles 30 dkg
gomba 40 dkg
pritamin 10
dkg
olaj 4
evőkanál
Tenkes sajt
10 dkg
vöröshagyma
1 fej
petrezselyem
zöldje
őrölt bors,
kakukkfű
só
Elk.: A megmosott
kölest 2 evőkanálnyi olajon átpirítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű sós
vízzel és fedő
alatt
hozzátéve az egészben hagyott vöröshagymát , megpároljuk.
A
megtisztított gombát szeletekre, a pritamint kockákra vágjuk, egymáshoz
keverjük, majd a maradék
olajon
átpirítjuk. Ízesítjük finomra vágott petrezselyem zöldjével, őrölt borssal,
kakukkfűvel, sóval.
Fedő alatt,
kevés meleg vízzel felöntve megpároljuk. Végül mindkettőt összekeverjük és
meleg vízbe
mártott
merőkanállal formázva tálaljuk. Tálaláskor tetejére reszelt sajtot szórunk